Ден на почит към жертвите на комунизма

Отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт регенти, депутати, министри, генерали, общественици. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества от 2011 г., по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

В церемонията днес участва и председателят на Народното събрание Никола Минчев пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

"Трябва да се помни, защото паметта на нашите предци е много важна и защото никога не трябва да допускаме да се случи нещо подобно", заяви Минчев, цитиран от БТА.

"На този ден, в който почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в България, искам да кажа нещо от сърце. Винаги съм се чудил какво ли е било в ума, сърцето и душата на д-р Александър Станишев, когато заедно със своите братя и приятели по съдба, е отивал към окопите, изкопани от бомбардировките над София, и след това, когато е проверявал тяхната участ, очаквайки и своята. Какво ли е било в душите на осъдените, чудейки се на каква съдба оставят своите семейства", заяви в словото си Минчев. "Първо ми го каза дядо ми, но се замислих реално едва след като и аз самият създадох семейство. Не можем да си представим какво реално е било", каза председателят на парламента.

Президентът Радев и премиерът Кирил отбелязаха датата във фейсбук.

"Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“ и наш неотменим дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим" - написа президентът.

"Днес отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим, пазейки спомена за едни отминали мрачни времена, които никога не трябва да се повтарят. Историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървели дълъг и нелек път до днес като общество. България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща" - написа Кирил Петков на официалната страница на МС.