Насилие, ранени и над 100 арестувани в Лондон

Хиляди се стекоха отново в Лондон в събота, за да протестират, като този път по улиците имаше не само хора от антирасисткото движение Black Lives Matter, но и такива, които твърдяха, че са дошли, за да защитят статуите-символи на британската история. Точно тези хора нападнаха полицията, пред статуята на Уинстън Чърчил пред парламента и военния мемориал на Уайтхол, предаде БНР.

От показаните кадри ясно се вижда как групи от предимно бели мъже голи до кръста търсят повод да влязат в сблъсък с полицията, замеряйки я с бутилки и кутии с бира, и как заплашват приближилите ги журналисти.

Антираристкият протест в района на Хайд парк протече като цяло мирно след като полицията направи всичко възможно да не се стигне до пряк сблъсък между двете групи протестиращи.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че „расисткото хулиганство няма място по британските улици“.

Лондонската полиция бе наложила ограничение протестите да приключат до 19 часа (българско време), но и след този час на места останаха доста хора.

Арестувани са над 100 души за различни нарушения: насилствено нарушаване на обществения ред, нападения срещу полицаи и притежание на непозволени оръжия. Ранени бяха 6 полицаи.