20-ти ден на протести, инцидент с протестиращ

Днес е 20-ти пореден ден на антиправителствени протести в София с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Тази вечер тема за протеста са новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Както и предишни вечери, когато към МС летяха тоалетна хартия, яйца и домати, тази вечер сградата беше обстрелвана с топчета за пейнтбор със зелена боя , раздедени от т.нар. Отровно трио. Зеленият цвят, според тях трябва да символизира „съсипаната природа вследствие на политиката на кабинета“, предаде БНР.

Движението в района е спряно . Полицейското присъствие е засилено.

Един от протестиращите е откаран в ИСУЛ с травма на крака. Според демонстрантите той е блъснат от шофьор на джип, който е навлязъл на платното при кръстовището на Софийския университет. Колата е обградена от протестиращите. Те не пускат шофьора. Той беше тестван за алкохол с дрегер. Не беше открито наличие на алкохол. Направен е и тест за наркотици. По-късно тази вечер ще станат ясни резултатите от него, информира БНТ.

Все още не е ясно как колата се е озовала на пътя на протестиращите.

Пред БНТ шофьорът обясни: Като тръгнах да минавам надясно, всички ме нападнаха. Аз от паника не знам какво направих, набих спирачки, ама те казват, че съм минал покрай на някой крака".

По рано тази вечер от младежката организация на „Да, България!” протестираха пред вилата в Бояна, в която живее премиерът Борисов. Те бяха донесли евробанкноти, илюстрирани с лика на премиера Бойко Борисов. Банкнотите са от по 500 евро, а протестиращите заявиха, че искат да видят дали могат да ги внесат вътре чрез НСО - така, както по думите им са внесени и банкнотите от снимките от нощното шкафче на премиера.

Пред вилата беше и Христо Иванов.

Около 20,00 часа протестът приключи , като преди това участниците изметоха с метли стотиците имитации на 500-еврови банкноти пред оградата на правителствената вила.