Празнуваме 3 март

3 МАРТ

Днес празнуваме най-големия национален празник в съвременната история на България - отбелязваме възкресението на българската държава след 500 години османско робство.

През 1877 г. започва Руско-турска война. Тя е обявена с манифест в Кишинев от император Александър II.

На връх Шипка е решителната битка, която продължава 6 дни. Централната турска армия на Сюлейман паша е от 27 000 войници и офицери.

В сформирания за отбрана на прохода Шипченски отряд, под командването на ген. Столетов са участвали 7500 войници и офицери и 5 дружини български опълченци.

"Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното Българско опълчение, които, нямайки боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни" - казва ген.Радецки на военния френски кореспондент на "L'Estafette“.

"Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек" - пише в телеграма на ген.Столетов от дните на битката.

Битката на Шипка и войната завършва с победа за участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия.На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. С този важен документ се слага край на войната, а България възкръсва отново на картата на Европа.

Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г.


Празникът 3 март от 1888 г. започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Отново започва да се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието.

Денят на Освобождението на България е националният празник на България от 1991 г.