ВРЕМЕТО Е НАШЕ- 30 години след най-големия митинг на Орлов мост

30 години от най-големия митинг от новата история на България се навършват днес. Стотици хиляди, според някои милион, българи се събират на Орлов мост в столицата преди първите демократични избори у нас.

Едно от лицата на промяната - бившият премиер и лидер на СДС Филип Димитров коментира, че хората са имали големи надежди и очаквания, но голяма част от тях са останали неудовлетворени.

По думите му обаче - оттогава има много позитивни промени в България, които хората не забелязват.

На тази дата преди точно 30 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България. Сегашният булевард „Цариградско шосе", тогавашен "Ленин" се превръща в синьо море от хора, стотици хиляди, според някои дори милион . Звучи химна на протеста - "Времето е наше". 3 дни след митинга обаче, СДС не печели изборите.

Факт е, че една голяма част от българската нация тогава не се осмели да направи крачката напред. Ние говорим за многото хора на Орлов мост , но това не беше цялата нация, всички те 100 на 100 са гласували за СДС и още толкова, но това не стигна.

До днес днешен отворен остава въпросът дали тези избори са проведени честно. Има места, където хората масова гласуваха в червено. До голяма степен защото не разбираха какво става, защото бяха наплашени. Да не забравяме, че България беше една от страните, в която макар и тихо и без драматини изяви, натискът от комунистическата беше много много суров.

Според Филип Димитров решението да се признаят тогавашните избори е било драматично, но разумно. По този повод се ражда и известната фраза на Георги Марков -"Избори до дупка".