34 ден на протестите

Остават блокирани три столични кръстовища на 34-ия ден от антиправителствените протести. Недоволните граждани отново се събраха на жълтите павета в центъра на София, и правят вече традиционното си шествие до Орлов мост.

Остават палатковите лагери на пл. „Независимост” и на Орлов мост, където е осигурен коридор за преминаването на линейки.

До палатковия лагер на пл. „Независимост” е издигната стена от книги.

Кръстовището при Ректората на Софийския университет отново е блокирано от протестиращите . беше разпъната шатра за дискусионен клуб „Ректората“.

В 34-тия протестен ден сградата на Министерския съвет беше обстрелвана с домати, яйца и зелени бонбони. А утре се планира в пространството между Ректората и Орлов мост да бъде обособено място за спорт и четене.

Наслов на протеста е „Пл. Независимост е нашата Шипка“.

Броят на полицаите е значително редуциран

За четвъртък организаторите подготвят поредния мащабен протест. Тогава възнамеряват да блокират ключови кръстовища и да разпънат палатков лагер.

Организаторите на протеста пред МС от „отровното трио“ обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите. Освен това те подадоха пореден сигнал, свързан с корупционни практики с тол системата. Смятат, че обществените поръчки отиват при едни и същи фирми.

„Разходите се увеличават с над 1/3, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%, което прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далече във времето“, каза Арман Бабикян.

На въпрос на „Хоризонт“ какво налага „отровното трио“ да има дарителска сметка на името на адвокат Николай Хаджигенов, те отговориха, че парите им са свършили, а организирането на протестите има разходи.

За задълбочаване на гражданското неподчинение и по-категорични протестни действия след изявлението на „отровно трио“ се обявиха протестиращите в палатковия лагер на Орлов мост. Според тях радикализацията на протестните действия е необходима, защото управляващите отказват да ги чуят, но при запазване на обществения мир.

Блокади на институциите вероятно ще започнат още утре, като първата точка ще бъде Съдебната палата..