Проф.Кантарджиев: ако ползваш предпазни средства, боледуваш по-леко

Новите случаи на коронавирус в страната са 41, като от тях в болница са 11. Направени са 1450 изследвания.

Излекуваните от COVID-19 обаче са 42, искам да успокоя хората, че отново имаме по-голям брой на новоизлекувани от новозаболели, заяви проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на Националния оперативен щаб. Общият брой на доказаните случаи е 2372.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Подчертавам това, защото седмици наред слушам, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи, каза още той.

Петима души са починали - мъж в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора с онкологично заболяване 51-годишна жена и 1 мъж в Ямбол с инсулт.

"Ползваш ли предпазни средства и дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото по-малко вируси са в твоя организъм, обясни Кантарджиев, като опроверга тезата на доц. Мангъров, че у нас има малко починали, защото няма много възрастни хора над 80 години.

Второто важно нещо са рецепторите в дихателната система. Заради тях децата нямат клинично проявяване на заболяването. Много от възрастните карат по-леко заболяването, защото след 75-годишна възраст също намаляват тези рецептори в дихателната система, каза още Кантарджиев.