5-те най-четени книги на издателство "ВАКОН"

Култура

Петте най-четени книги от издателство „Вакон“


В последните месеци на дистанциране и изолация ни става все по-трудно да се потопим в дълбочината на малките, светли неща, които ни дават вяра, че ще преминем през изпитанията. Може би това е причината нашите читатели да търсят книги, които ги пренасят в друг свят, разкриват им неподозираната сила на човешкия дух и стремеж за развитие, и правят, така че проблемите на ежедневието да не изглеждат толкова големи и непреодолими. Затова избрахме да ви представим петте най-четени книги от началото на 2020 година.

Елеонора Гаджева, главен редактор на издателство „Вакон“


„Пеша из Хималаите“ от Левисън УдСледвайки стъпките на великите изследователи Левисън Уд разказва за своето дълго планирано приключение свързано с прекосяването на величествените Хималаи. В продължение на пет месеца той изминава 2700 километра пеша, като прекосява границите на пет държави.

По време на това епично пътешествие бившият парашутист и офицер от Британската армия се сблъсква с природни бедствия, става свидетел на жестокостта на крайни екстремисти, споделя храната си с номадски пастири, бил е преследван е от диви животни, прекосява бушуващи реки, среща се с шамани и гостува на Далай Лама.

„Пеша из Хималаите“ е история за куража, издръжливостта и добрината на непознатите, която ще събуди у всеки един забравен пътешественик.

„Кралицата на пустинята“ от Гертруд Бел


Историята на Гертруд Бел е една от най-вълнуващите истории за жени пътешественички живели през XIX и XX век. Бел е забележителна личност изпреварила времето си, пример за приключенски дух в свят, в който всички привилегии са достъпни само за мъжете.

Запален пътешественик и изследовател, тя обикаля Персия, посещава Сирия, Йордания и Ирак. По време на своите изследователски пътувания води дневници и се занимава с археологическа и картографска работа. През Първата световна война Бел е вербувана да работи за британското разузнаване, а по-късно става съветник на краля на Ирак. През това време тя организира кампании в подкрепа на правото на образование на жените, основава Националния исторически музей на Ирак и е наградена с Ордена на Британската империя за дипломатическата си работа.

Гертруд Бел е откривател и изследовател, без чиято намеса днешните страни от Близкия изток едва ли щяха да са такива каквито ги познаваме.

„Небесни тела“ от Джуха ал Харити

Книгата бе избрана да получи най-престижната литературна награда „Букър“ за 2019 г., а Джуха ал Харити се превърна в първата оманска писателка с подобно отличие. Това е и първата оманска книга издадане у нас и не случайно се прие с огромен интерес от читателите. Историята разказва за съдбата на три млади жени и семействата им на фона на прехода, който се случва в Оман от патриархално общество, в което все още се използва робски труд и жената е поставена в абсолютно подчинение, към новите условия, в които модерните технологии, петролният бум и парите са белязали социалните отношения.


„Фауда. Колапсът на Близкия изток“ от Мохамед Халаф

Авторът на този сборник със статии е известен журналист и коментатор на процесите в Близкия изток през последните десетилетия. Той е един от първите политически изгнаници от Ирак, дошъл в София през 1978 година. Сякаш изпреварил идващите катастрофи, той се превърна в най-компетентния им анализатор. В статиите му, публикувани в книгата, се поставят парливи въпроси. Какво се случва? Кой е виновен? Защо се стигна до тук? Какво предстои? Мохамед Халаф ни представя не само политически прочит на случващото се, но и разсъжденията си за цивилизационните корени на „арабското изключение“. Тази книга е много интересна както за специалисти, така и за всеки любознателен читател.

„Предпоследната крачка“ от Богдан Русев

Героят на тази книга – Кирил Николов - Дизела е легенда в планинското бягане в България и по-света. Известен с изкачването на 5-те най-високи планински върхa в България за по-малко от 24 часа и първото пробягване на планинския маршрут Ком - Емине за по-малко от пет денонощия.

Освен професионален атлет Кирил Николов е вдъхновител за всички, които не вярват в думата „невъзможно“. Мотиватор за хората, които мечтаят да надскочат не само средата си, но и самите себе си. В книгата подробно е разказана неговата история, но е описан и пътят, който един млад човек изминава, докато следва мечтата си. Крачка след крачка.


www.vakon.bg