79 заразени у нас, коронавирус и в детска градина в София

79 новозаразени с коронавирус са установени у нас през последното денонощие, направени са 1 777 PCR теста.

Заболелите в страната веча са 2889, активните случаи са 1099, информира Единният информационен портал към полунощ на 10 юни.

Още трима пациенти с COVID-19 са починали, общият брой на жертвите е 167.

Излекуваните за последното денонощие са 36, 1623 души общо. В болница са 161 човека, 13 от тях са в интензивни отделения.

Три учителки от персонала на детска градина №50 в район “Възраждане” са с положителен резултат за COVID-19 от направени бързи тестове, съобщи тази нощ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Двете групи - Първа В и Четвърта А - са затворени, тества се целият персонал на градината, започнала е и пълна дезинфекция на сградата от екипи на дирекция “Аварийна помощ и превенция”, обясни кметът. Тя призова родителите, които имат възможност, да оставят децата си вкъщи за няколко дни.

Допълнителни мерки за сигурност бяха въведени вчера на територията на шуменското село Изгрев, където бяха открити 3-ма заразени с коронавирус. Очакват се резултатите от взети проби на 16 контактни лица, но е трудно да бъде установено откъде е проникнала заразата, тъй като местните жители често пътуват из страната, съобщи БТА.

Днес премиерът Бойко Борисов се среща с Националния оперативен щаб, за да реши дали да се удължи извънредната епидемична обстановка и след 14 юни. Вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ще удължаване, заради увеличението на случаите от последните дни.