Аферата с отпадъците: Живков и Бобоков остават в ареста

Бизнесменът Атанас Бобоков и бившият заместник-министър на екологията Красимир Живков остават в ареста, заедно с още двама от обвиняемите за аферата с отпадъците. Това реши Апелативният спецсъд след над 8-часово заседание. Петият задръжан ще бъде под "домашен арест".

Пред съда обвиняемите бяха единодушни, че не са извършвали никакви престъпления. Бившият заместник-екоминистър Красимир Живков дори заяви, че не познава никого от обвиняемите, а го обвиняват, че участва с тях в организирана престъпна група.

Аз съм индустриалец, аз имам заводи, аз имам 1500 човека, които храня, средната заплата в нашите фирми е 1700 лева чисто. Вие знаете ли какво е олигарси? Трябва да има икономическа и политическа власт, която да се е оплела, по начин, по който да се извлекат облаги. Добре, къде са тия облаги? Ние не сме строителна фирма да строим пътища, нито метрото, нито сме кандидатствали за летището, ние имаме производство, ние произвеждаме батерии. Ние имаме рециклиращи заводи, които да осигурят оловото за тия батерии. На нас ни трябват 50 000 тона олово, за да произведем 3,3 млн. батерии, които да изнесем в 64 страни. Това са 1000 вагона, пълни с олово, наредети ги един след друг и вижте колко олово ни трябва, заяви Бобоков, цитиран от БНТ.

Съдът обаче намери доказателства, че опасният оловен отпадък не е рециклиран, а е бил депониран против правилата.

Решението на Апелативния спецсъд е окончателно и не подлежи на обжалване.