Активност и опашки за гласуване в чужбина

Над 300-метрови са опашките в Мюнхен, хората чакат над час – час и половина", каза пред БНР Преслава Костова от Мюнхен, наблюдател към Института за развитие на публичната среда.

"Тук има три секции в Мюнхен и опашките са доста големи, а активността е изключително висока, защото аз съм наблюдател от 8 години вече. Има по 400 човека гласували вече във всяка една от секциите", каза Преслава Костова.

Българите в Германия гласуват в 69 секции в 58 населени места. Броят на секциите е рекордно голям. На една от опашките пред четирите секции в Берлин се чака с часове, разказа пред БНР журналистът Капка Тодорова.

„Опашките не намаляват. Рекордно големи са. За над 10 години отразяване на избори в Германия за първи път виждам такъв голям интерес“, отбеляза тя.

Желаещите да гласуват дори се опитват да отидат до Швйцария, за да избегнат опашките.

Нито пандемията, нито великденските почивни дни са се отразили на желанието на българите да гласуват, обобщи Тодорова за БНР.

В Испания се чака с часове за гласуване в Барселона, Валенсия и Мадрид.

Във Франция сънародниците ни са активни на изборите, въпреки новите строги противоепидемични ограничения. Пътуването до секциите е разрешено от френските власти. Пред посолството ни в Париж започна да се трупа опашка още преди началото на изборния ден. Очаква се рекордна активност от всички избори досега.

Много от гласуващите българи идват отдалеч, въпреки действащия от снощи локдаун в цялата страна. 18 са секциите във Франция за тези избори, което е повече от предишните. Освен в най-големите градове, където откриването им вече е традиция, за първи път има открити секции в Рен, Туар, и Ансени.

Опашки за гласуване се вият пред посолството ни в Лондон, показват снимки във фейсбук. 13 секции са открити в Лондон, 3 от които в посолството ни. Желаещите да дадат своя вот се оказаха повече от очакваното.