Лидерът на Ал Кайда Заухири е бил убит

Лидерът на "Ал Кайда", сочен като един от организаторите на атентата на 11 септември Айман ал Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция.

Новината потвърди американският президент Джо Байдън.

Айман Ал-Зауахири е бил на балкона на къщата, в която се е укривал, в един от най-спокойните квартали на Кабул. Час след изгрев слънце в неделя, 31 юли от дрон Predator към него са изстреляни две ракети Hellfire. Модификацията им R9X не предизвикват взрив, няма бойна глава, а разполага с шест остриета, които летят с висока скорост към набелязаната мишена и я поразяват с убийствена точност.

Серията ракети 9Х, наричана още "Нинджа бомб", е чест избор на Съединените щати за убиването на лидери на екстремистки групировки, тъй като по този начин не загиват цивилни граждани.

"Беше въздадена справедливост и този терористичен лидер вече го няма. Хората по целия свят вече няма нужда да се страхуват от този зъл и решителен убиец. САЩ продължават да демонстрират своята решителност и способност да защитава американския народ от тези, които искат да ни навредят. Независимо от това колко време ще отнеме и къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", подчерта Байдън.

Байдън подчерта, че Зауахири е изиграл ключова роля в организираното на в самоубийствения атентат от 2000 г. на Ал Кайда срещу ескадрения миноносец USS Cole в йеменското пристанище Аден, отнела живота на 17 американски моряци. Както и две години по-рано при атаки срещу две американски посолства в Африка, довели до стотици убити и хиляди ранени.

Говорителят на талибаните Забихула Мудхажид определи атаката като нарушение на "международните принципи".

Смъртта на 71-годишният египтянин Зауахири е най-сериозният удар срещу "Ал Кайда" след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 г., коментира Ройтерс.