Ален Делон на 85

Днес големият френски актьор Ален Делон навършва 85 години. Близо 60 от тях той посвещава на киното. През това време името му е свързвано с невероятни роли, красота, сексапил, любов и скандали.

Легендата на френското кино се е снимал в над 90 филма, сред които "Роко и неговите братя", "Гепардът", "Басейнът", "Зоро".

Делон работи с някои от най-големите режисьори - Лукино Висконти, Жан-Люк Годар, Микеланджело Антониони , Луи Мал, Фолкер Шльондорф.

Големият пробив идва с филма „Под яркото слънце“, който е екранизация на романа на Патриша Хайсмит - „Талантливият мистър Рипли“ (филмът има нова адаптация през 1999 г. с участието на Мат Деймън). Тази лента го прави международна звезда и донася на 25-годишния актьор славата на най-съблазнителния мъж в киното.Цялото му име е Ален Фабиан Морис Марсел Дело̀н. Роден е на 8 ноември 1935 г. в парижкото предградие Со.

Напуска училище още на 14 години и започва да работи на различни места, каквото намери.

Така се запознава с актрисата Бриджит Обер и я придружава на фестивала в Кан, където го откриват за киното.

Боготворен е във Франция и до средата на 80-те години се превръща в най-скъпо платения актьор във френската история.

В същото време го наричат "свещеното чудовище на френското кино". Медиите често го определят като "мъж с невъзможна красота и тъмен темперамент ".


Делон има четири деца и няколко големи любови. Първи, през 1962 г., се ражда Кристиан Арън (Ари) от певицата Нико, заченат още по време на връзката му с друга звезда на киното - Роми Шнайдер. Двамата са сгодени, но така и не правят семейство. Вместо това Делон се жени за фотографа и модел Натали Бартелеми, с която имат син - Антони Делон, роден през 1964.

Според медиите има любовна история с Далида, с Бриджит Бардо, живее повече от 15 години със звездата на френското кино Мирей Дарк. Последната жена в живота му е холандският модел Розали, от която има син и единствена дъщеря - Анушка.


Ален Делон обяви край на актьорската си кариера през 2017 г. Но 2 години по-късно се появи, като играе себе си във филма "Всяка прилика" ("Toute Ressemblance").

През 2019 година той получи и наградата „Златна палма“ на кинофестивала в Кан. Призът му беше връчен като признание за цялостната му работа и кариера в киното.