Доц.Андрей Чобанов-Ковид-19 не се влияе от околната температура

Този вирусът изобщо не се вълнува от топлината, от околната температура, защото в нас той се размножава на 37 градуса. Разбира се много от инфекциите се разпространяват в мого топли държави в момента, така че температурата не е фактор.

Това заяви в тази сутрин за бТВ доц. Андрей Чобанов - ръководител на лаборатория по екпериментална имунология към БАН. Той предложи венецианска маска за тези които са подвели премиера, убеждавайки го , че през летните месеци вирусът ще замре.

Инфекцията ще продължи дотогава, докато обществото не се запознае с този вирус. Огромен брой хора се срещат с вируса, но имунната им система е активна и не реагира по никакъв начин .Нямат симтоми на вируса , не боледуват.

За системата обаче тези хора са негативни.

Много малко хора се заразяват на случаен принцип.Не е доказано някой да е заразен в градския транспор , в самолет. Огромният брой заразени са на семеен принцип, работен принцип или социални общности, които живеят компактно.

Маските са средновекавно защитно средство. Сега те няма да свършат работа. Не смятам, че има втори пик. Това е нормалното развитие на вируса - доц. Андрей Чобанов.

Мерките сега ще забавят разпространението на вируса и това ще проточи заболяването .

6,5 млн. са загинали от различни инфекциозни болести по света до началото на тази година. От тях само 7% са от коронавирус.

От няколко месеца работим по разрботване на ваксина с екипа от БАН , с финансиране от френския институт "Пастьор". Много екипи в момента работят за също. Ваксина ще бъде открита и то няколко в света , заяви доц.Чобанов от БАН.