Първа криза във Великобритания след Брекзит

Големи опашки се извиха по бензиностанциите във Великобритания. Причината - недостигът на шофьори в страната и опасенията, че ще бъде засегнато снабдяването с горива.

Според Асоциацията на тежкотоварните превози, в Англия липсват над 100 000 шофьори.

Британското правителство ще оповести в неделя подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата.

Огромните опашки по бензиностанциите затрудняват изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища.

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина.

Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5 000 временни визи.

По данни на Асоциацията недостигът на шофьори е много по-голям и вече засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника.

Властите трудно взеха решението за визите, защото това е против новата имиграционна политика - да не се разчита на евтина работна сила от чужбина, а да се обучават местни кадри.

Правителството може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.