Великобритания се опитва да излезе от кризата с работници

Великобритания търси начин за излезе от кризата с недостиг на бензин и огромните опашки по бензиностанциите. Англичаните наливат бензин в туби, нещо невиждано от десетилетия, пишат социалните мрежи .

Правителството реши около 10 500 шофьори и работици в птицеферми да получат временни визи за Великобритания. Така ще се ограничат и вече очертали се продоволствени проблеми преди Коледа.

Правителството потвърди, че 5000 шофьори ще могат да бъдат наети от чужбина за три месеца до Коледа. Схемата осигурява и 5500 визи за работници в птицефермите. Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че това ще гарантира, че няма да има промени в подготовката за празничния сезон. Но Британската търговска камара коментира, че мярката на правителството е еквивалент на „хвърлянето на напръстник с вода върху буен огън“.

Сред останалите мерки на правителството са използване на инструктори от Министерството на отбраната за ускоряване на тестовете за шофьори на товарни камиони и респективно издадаването на шофьорски книжки, както и разпращането на около 1 милион писма до шофьори с такива книжки, насърчаващи ги да се върнат на работа. Чрез ускорените безплатни курсове правителсвото се надява скоро да има 4000 нови шофьори.

Назначаването на шофьорите и работниците от чужбина ще започне от следващия месец. От Консорциума на британските търговци на дребно обявиха, че тези бройки са съвсем недостатъчни за запълване на вакантните места. Според консорциума само супермаркетите имат нужда от допълнителни 15 000 шофьори на камиони, които да работят на пълен оборот преди Коледа, за да се избегне кризата и че визовата схема би трябвало да покрива и други сектори на икономиката.

Брекзит и новите правила за работа във Великобритания е основната причина за недостига на работници. Желанието на Лондон е да не се разчита на евтина работна сила от чужбина, а да се обучават местни кадри.