Асен Василев: Въпреки кризите, в икономиката има ръст от 20%

Цената на електрическата енергия за бита остава на нивата от месец юли миналата година, като това е безпрецедентно в Европа, отчете вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол.

Въпреки сериозните кризи с повишението на цените на енергоизточниците и войната в Украйна, правителството ще осигури предвидимост за енергийния пазар, обяви Василев.

"Наблюдаваме увеличение на производството в българската икономика и то значително - над 20%. Отнася и се за износа. Това се дъължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници. Въпреки спрените доставки на природен газ, ценовине нива, които "Булгаргаз" заявява в КЕВР, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец. Това, което е направило правителството, е да осигури разумна среда и да не пречи на бизнеса да работи", каза Асен Василев.

Още следващата седмица правителството ще представи антикризисен и антиинфлационен пакет, който ще бъде насочен към облекчаване на разходите на най-бедните, обяви още финансовият министър.

Големите фирми са се адаптирали към тежката ситуация, държавата е вдигнала минималната работна запалата с 11% от миналата година, а семействата са освободени от разходи за детски градини, отчете Василев и посочи, че има ръст на средната заплата в бизнеса.

"В момента се прави преглед и на други ключови сектори, където като се направи реорганизацията, също ще има ръст на заплащането. Мерките, които могат и трябва да бъдат дадени в момента, се обсъждат, както знаете, като част от антикризисен пакет и антиинфлационен пакет. Те включват облекчаване на разходите и за бизнеса", каза Асен Василев.

Вицепремиерът изрази увереност, че България ще бъде включена в изключенията от руското петролно ембарго, което обмисля Европейският съюз.

"Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид", каза той в кулоарите на НС.