Асен Василев: Мотивите за вота са нескопосани

Финансовият министър Асен Василев определи мотивите на опозицията за искания вот за "нескопосани".

„Дефицитът в България е един от най-ниските дефицити в ЕС тази година. Дефицитът е 4,1% с COVID мерките, 2,5% без COVID мерките, точно както беше одобрено от парламента в края на януари и вие също гласувахте за този бюджет”, заяви Василев, обръщайки се към Кирил Ананиев от ГЕРБ.

„Вашата икономическа философия е: Да го духат бедните”, продължи Асен Василев критиката си към най-голямата опозиционна партия.

„Политиката, която провеждахте последните 12 години, беше насочена към това богатите да стават по-богати, а бедните да си останат бедни. Политиката на настоящето правителство е да се подпомогнат бедните, да се инвестира в образование, здравеопазване и инфраструктура, така че всички в България да се ползват и от еврофондовете, и от данъците. А не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета”, заяви вицепремиерът.

„Растеж на вноса, при 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, и двете ги внасяме, не знам дали това е новина, няма как да не нарасне вносът, което е добре обаче, че износът расте доста и то износът, даже когато махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% в абсолютно всички стокови групи”, отчете министърът на финансите.

По думите му общият ръст на износа към трети страни, които са извън ЕС, е 27,5%.

„Износът расте и той не расте, заради вашата опорка, че е заради експорта на оръжие, а расте заради всички сфери на икономиката”, категоричен бе Василев.

Вицепремиерът посочи, че правителството е заварило държавен дълг от 31,2 милиарда лева, който вече е намален до 30,5 млрд. лв.

„Ако дългът е заробващ, вие сте заробили държавата”, каза Василев. Според него обаче дългът е нисък, сравнено с другите страни в Европа, включително и Германия.

„Последните 12 години чуждите инвестиции са били в пъти по-малко от чуждите инвестиции през първото тримесечие на тази година”, добави Василев.

Той подчерта, че държавата се е справила със спирането на доставките на природен газ от Русия, с въпроса със зърното, а инфлацията се е задържала по-ниска от средната за Европа.

„Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, инфлацията е 3,5% по-ниска от средната за Европа”, каза Василев и добави: „Инфлацията е общоевропейски проблем и световен. Имаше събиране на ЕЦБ извънредно, за да се вземат мерки. Инфлацията може да бъде намалена с вдигане на лихвените проценти. Политически удобно е да се говорят глупости, но ако искаме истински дебат за това как по-добре може да се управлява кризата, ние сме отворени”.

„Всеки депутат носи глава на раменете си, има сърце и трябва да реши какво според него е най-добро за България. Нека да не садим корен на ряпата, да видим какво ще се случи и ще преценим”, каза Василев в кулоарите, в отговор на въпрос, какво ще стане, ако вотът успее.