Създават извънреден орган, който ще защитава националната сигурност

Нов извънреден консултативен орган към Министерския съвет ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев, съобщава БНР.

Специален закон ще конституира новия орган. Според БНР проектът вече е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър. В него ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Включването в един от двата списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, както и отнемане на незаконно придобито имущество, замразяване на активи и спиране на изпълнението на договори, без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, формацията няма да получава държавна субсидия.

Предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Проектозаконът предстои да бъде обсъждан от коалиционните партньори.