Връчиха Аскеер за 32-ри път

Наградите „Аскеер“ бяха връчени снощи за 32-ри път в театър „Българска армия“.

Александър Морфов получи статуетка за режисура за Антигона” по Жан Ануи на плевенския театър „Иван Радоев“. Пиесата беше отличена и за най-добър спектакъл.

"Много съм благодарен на фондация „Аскеер“, защото в тези трудни за мен дни това някак си ще ме ободри“, каза Морфов. Той припомни, че това е неговият пети „Аскеер“, останалите четири са в Народния театър. Морфов благодари на артистите от плевенския театър и особено на Деян Донков и Милена Ерменкова, които изпълняват главните роли. „Благодаря на моите близки хора – Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които ме подкрепяха в тези тежки дни, в борбата с номенклатурата и с ужасните неща, които се случват в нашата държава“, каза още Александър Морфов.

За поддържаща роля при жените Аскеер получи Мария Каварджикова – за Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер в Народния театър. Наградата беше приета от дъщерята на актрисата.

Яна Борисова бе отличена за съвременна българска драматургия за „Място, наречено другаде“ в „Театро“.

За водеща женска роля наградата отиде при Светлана Янчева – за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато", а за водеща мъжка роля – Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев.

„Какъв щастлив 24 май. Тоя Георги Господинов ни направи празника наистина особен и наистина важен. Искам всички, които са били номинирани, но не се оказаха с награда, да знаят, че има смисъл. Да продължаваш да работиш това, което обичаш, има огромен смисъл“, каза Владимир Пенев.