Кавърджикова и Малин Кръстев с Аскеер за роли

За 31 път бяха раздадени наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер". Церемонията в театър "Българска армия" беше посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и мина под мотото "Урок по български".

Номинациите в 11-те категории бяха селектирани от 90 представления, реализирани от 1 май миналата година до 30 април тази.

Наградата за водеща женска роля "Аскеер" взе Мария Каварджикова за ролята ѝ на Пилар в „Една испанска пиеса“ в Малък градски театър "Зад канала". Малин Кръстев взе Аскеер за "водеща мъжка роля" за ролята на Мариано в същата постановка. Статуетката за режисура, изработена от Георги Чапкънов, отиде при Диана Добрева за постановката „Коприна“ на пловдивския театър.

За най-добро представление беше отличена "Опашката" от Захари Карабашлиев в плевенския театър, с режисьор Явор Гърдев.

"Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство получи Цветана Манева.

"Това, с което ме възнаграждавате, осмисли съществуванието ми в театъра, засили убеждението, че не съм направила нищо напразно, че съм правила всичко това, което съм мислила и в което съм вярвала, но нищо нямаше да се получи, ако около мен не бяха моите колеги", каза Манева след наградата.