Нехамер е новият канцлер на Австрия

Карл Нехамер е новият канцлер на Австрия. Той заменя Себастиян Курц.

На пресконференция, предавана на живо по австрийските радио и телевизия, Нехамер съобщи, че ръководството на Австрийската народна партия го е избрало за партиен лидер. Предшественикът му Себастиан Курц, който е разследван за корупция, обяви че се оттегля.

Нехамер ще заеме и поста федерален канцлер на Австрия. Според традицията в Австрия, обикновено канцлер става водачът на партията, получила най-много гласове на последните избори.

Избраният единодушно за нов ръководител на Австрийската народна партия Карл Нехамер, ще обсъди в началото на идната седмица с президента Александер Ван дер Белен състава на кабинета си.

В него се очакват нови лица и по-активно участие на влиятелните провинциални организации на АНП при определяне на управленския екип.

Досегашният канцлер на Австрия Себастиян Курц се оттегли от канцлерския пост през октомври след обвинения във финансови злоупотреби. Австрийски прокурори го обвиниха, че е плащал с обществени средства, за да си осигури благоразположението на медиите.

Той отхвърли обвиненията и след като подаде оставка като канцлер, оглави парламентарната група на своята Австрийска народна партия.