Австрийският канцлер Нехамер пристига у нас

Австрийският канцлер Карл Нехамер идва на работно посещение у нас по покана на президента Радев. Поводът са мерките за охраната на границата ни с Турция и борбата с нелегалната миграция - основните проблеми пред членството ни в Шенгенското пространство.

През декември Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, има много нелегални мигранти в Европа и, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи този натиск.

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция - тази позиция изразиха президентът Радев и австрийският канцлер Нехамер на среща във Виена на първи януари.

Според австрийският канцлер страната ни следва да получи по-голяма финансова подкрепа от ЕС за граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието по линия на Фронтекс.

Днес Нехамер ще се убеди лично как се охранява границата ни с Турция. Той пристига заедно с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер. На летище "Пловдив" ще ги посрещне президентът Румен Радев, заедно с вътрешния министър и министъра на отбраната.