Автобусът не е бил регстриран на македонската граница

Авотобусът на македонската туристическа агенция "Беса транс", който катастрофира на 23 ноември на магистрала "Струма" близо до Боснек, не е минал през митническа проверка на граничния пункт "Деве Баир", съобщава БГНЕС.

Загиналите в адската катастрофа са 44-ма по последната информация.

Двамата дежурни митнически инспектори, които са били на смяна при преминаването на автобуса, са отстранени от работа. Техният пряк началник също ще бъде санкциониран.

"Митническата вътрешна комисия е извършила проверка на граничния пункт „Деве Баир”. Установено, че двама митничари не са си свършили работата. Пропуснали са автобуса с нередовни документи. Заради това те ще бъдат отстранени от работа. Техният ръководител ще бъде санкциониран", заяви за Нова тв главният редактор на македонския сайт „Трибуна" Атанас Величков.

От направената проверка от страна на Инспектората на Агенция Митници в Скопие е установено, че "автобусът не е регистриран при излизане от страната на 18 ноември 2021 г.". Митническите служители от македонския ГКПП Деве Баир са проверили само списъка с имената на пътниците", се казва в съобщението на Агенция Митници от РСМ.

Двете основни версии за катастрофата остават - човешка грешка или неизправност на автобуса. Водеща е човешка грешка.

Появи се и трета - контрабанда на гориво от Турция. Там бензинът е по-евтин от този в България и в Северна Македония. Автобусът е спрял преди да влезе в България на турска бензиностанция.

Според следовател, трябва да е имало количество лесно запалими вещества на автобуса, който е изгорял като факла. Обикновено за изгаряне са необхоми 4-5 минути, което щеше да стигне на по-голям брой пътници да се спасят - каза един от следователите за БНТ. Този пожар е бил много силен и с много висока температура, каза той.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски каза, че "според неговата информация в автобуса не е имало туби с гориво".