Аз срещу агресията

АЗ СРЕЩУ АГРЕСИЯТА

УВАЖЕНИЕ КЪМ ОКОЛНИТЕ

автор: Драгомир Петков

Упражняват ли органите на реда насилие, когато самите те са подложени на такова? Кои са обстоятелствата, при които полицаите могат да бъдат агресивни и защо трябва да овладяват желанието си да посегнат? Помислихме над тези въпроси с ученици от столичното 32-ро СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

Урокът в този учебен час е по уважение към околните. А то се състои най-вече в това да овладяваме гнева си, когато искаме да посегнем поради едни или други различия. Незачитането на това правило би могло да доведе до противообществени прояви с непоправими последствия, изтъкват от Академията на МВР, където се провежда интерактивният урок срещу насилието.

Съдебна зала. Самоуверено в нея влизат съдия, прокурор, защитници и обвиняем. Този път те са петокласници. Заедно с тях прага на залата прекрачва и преподавател от Академията, който упътва учениците кои места да заемат в зависимост от ролята им в делото. Вместо да чуят присъда обаче, те научиха как да направят така, че да не бъдат обвиняеми по никое дело – чрез солидарност с останалите, разбирателство и честност в отношенията.


Въодушевлението е взело връх и в залата отекват различни детски въпроси. Може ли свидетел да бъде този, който е научил от друг човек за престъпление? Преподавателят отговаря с игра на развален телефон. Доброволец трябва да чуе специално избран казус и да го преразкаже на още и още свои съученици. След последното (и най-неточно) преразказване на текста установяваме по какъв начин се събират доказателствата и защо не всяко сведение може да бъде прието за вярно особено ако то е чужд разказ.

Запознаването със съдебната система отстъпва място на темата за самоотбраната – единственият случай, в който е допустимо да отвърнем с насилие. Вниманието на петокласниците е приковано от различните по вид оръжия, изложени в една от залите на Академията на МВР.

Всяко от тях има своята различна история. Това, което ги обединява, е фактът, че те не бива да бъдат използвани от всекиго и за всичко. Вместо това, по-силни оръжия могат да бъдат диалогът и дипломацията, обяснява преподавателят.

"Никога не насочвайте оръжие срещу някого. Няма значение дали е заредено, или не. Можете да причините смърт само с едно натискане на спусъка. След това ставате обвиняеми“, съветва още представителят на АМВР.
Краят на учебния ден е съпроводен от споделянето на един личен разказ, различен от изучавания в учебниците материал.

В основата му е обичаният от младежите Китодар Тодоров. Обичта, разбирателството между хората и прошката правят човек щастлив. Материалните придобивки не само остаряват и омръзват, но и са някои от поводите за омраза, изтъква Китодар.

Дори да ти се случват лоши неща, когато човек е отворен към хората и ги обича, смятам, че това му носи истинска радост, а не колата или играчката, която си си купил“, споделя още той.Според Тодоров животът с други хора е необходимост. В противен случай настъпват самота и усещане за безизходност, често породени от грубо отношение и агресия.

И допълва: „Ако се разболеете например, вие не разчитате на себе си да отидете сами до поликлиниката. Разчитате или на учителите си, ако сте ученици, или на родителите си, или на своите приятели. Ако нещо ви се случи, трябва да разчитате на някого, с когото да споделите, за да може да предотвратите това да не се случва повече. В едно общество винаги сме зависими от другите хора. Колкото по-добре живеем с тях, толкова по-лесно ще живеем и със себе си.“

Невинаги агресията е негативно явление, убеден е комикът. Когато тя е осъзната, може да доведе до творчество и конкуренция. Тогава се пренася в изкуството, спорта, музиката, писането и останалите сфери на творчество.

С това послание завършва учебният ден в Академията на МВР. Макар и насилието да не е овладяно повсеместно чрез интерактивните занимания, екипът на кампанията „Аз срещу агресията“, който организира посещението, е доволен, че най-младите членове от обществото живеят с чувство на осъзнатост за рисковете от негативните си емоции.

Проектът "Аз срещу агесията" е на Фондация "Кой е срещу Теб в мрежата", подкрепен от Програма "Европа" на Столична община.