БАБХ готви още дела срещу "Евролаб"

В договора с "Евролаб" и взаимоотношенията през годините имаме "още безкрайно много аргументи, които предстои в близките дни да реализираме със съдебни актове", каза председателят на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов.

Той обяви, че на Капитан Андреево всичко е спокойно. Но е "сигурен", че в съда ще бъде обжалвана и новата му заповед, с която отново на практика трябва да се спре товаренето и разтоварването на граничния пунк от страна на фирмата.

"Всичко си е абсолютно нормално, нямаме задържане на камиони, няма недоволство от вносителите и износителите. Нямам никакви сигнали, че има някакво безредие отново или, че имаме някаква атака отново", посочи той.

Даскалов коментира и претенциите на асоциацията "Български пипер", които се заканват да съдят държавата заради претърпени загуби.

"Техните претенции всъщност са към фирмата /Евролаб/. Те имат много богат опит с тази фирма и с нейните похвати и са го написали официално до нас. Имаме такова писмо. Много хубаво е да се заслушаме в техните аргументи и, когато някой нас ни атакува, че си вършим работата, не е лошо да погледнем реалния бизнес как реагира. И от турска страна намираме много разбиране. Имаме официални сигнали, вече два, в които те ни дават и основание за това, че са имали доста проблеми с тази фирма и с начина, по който те са оперирали на нашата граница".

Режимът на достъп до границата ще "бъде много прецизиран" и ще бъде ограничен "само до тези, които имат действително какво да правят там".

За одита от страна на ЕК, Даскалов поясни, че предварителните доклади излизат не по-рано от 2 до 3 месеца, след извършването на одита – тоест към края на септември, а финалният доклад – към края на годината.

Сайтът на БАБХ, който беше засегнат от хакерска атака, все още не е достъпен, но ще има "абсолютно нов сайт, модерен и максимално защитен от атаки, обяви Даскалов. Пораженията по ветеринарната системата ВетИС (VetIS) са "минимални" и данните от нея се прехвърлят на облака на правителството.