Френската багета в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство

Френската багета става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

До момента списъкът обхваща около 600 традиции на повече от 130 държави.

"Това е празник за френския начин на живот, багетата е дневен ритуал, структурен елемент от храната, синоним на гостоприемство", каза Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

"Важно е тези умения и социални навици да продължат съществуването си в бъдеще“, добави Азуле.


Багетата представлява дълъг хляб с хрупкава коричка, който е символ на Франция и е съставна част от кухнята на тази страна повече от 100 години. Според някои мнения багетата е дори "по-стара“. Според една от версиите хлебарите на Наполеон Бонапарт са започнали да пекат дълъг хляб за улеснение на военните части.

Официално багетата се появява в началото на XX век в Париж, (baguette на френски означава „пръчка“, „бастун“). Цената и днес е около 1 евро.

В началото на своята поява багетата е възприемана като луксозен продукт. Дълга е 80 см и тежи 250 гр. Работническата класа е предпочитала селски хляб, който се съхранява по-лесно. Постепенно, след Втората световна война, консумацията се разширява и навлиза в селата през 60-те и 70-те години.

Последните години консумацията на багети намалява. Въпреки това французите все още пекат около 6 млрд. багети годишно. Всеки ден 12 млн. души във Франция купуват този вид хляб - социален навик, който отмерва ритъма на живот. За производството им се използват само брашно, вода, сол и мая.

През 1970 г. във Франция съществуват 55 000 занаятчийски пекарни. Днес те са 35 000. През последните петдесетина години малките пекарни намаляват с 400 всяка година.

Макар съставките да са идентични, всяка пекарна има свой стил и всяка година се обявява национално състезание за най-вкусна багета в страната. Съдържанието на багетата е регулирано с указ от 1993 г., който едновременно защитава пекарите и им налага строги ограничения – едно от тях е забраната на добавки в хляба.

Президентът Еманюел Макрон описа багетата като 250 грама магия и съвършенство“.

Освен багетата в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО намериха място знанията на местните общности в Сиера Невада, най-високата планинска верига в света, намираща се в Северна Колумбия. Включена в списъка на организацията е и черната керамика на две села в Чили.