Проф.Балтов: Има пик на заразени млади хора

За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали.

В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора”, заяви директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтовза Нова тв.

Той е на мнение, че след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

„Вирусът има две места в човешкия организъм, на който обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Трябва да се носят маски, да се спазва дисциплина и да се внимава."

Много важен се оказа клетъчният имунитет! Това са едни клетки, които изяждат вируса и лошите клетки. Изглежда ние, българите имаме добър клетъчен имунитет, добре работи при нас, може би ще се окаже.

Трябва да се правят повече тестове, само така може да се следи развитието на вируса. Има предложение да се увеличи цената на клиничната пътека така , че да се поеме и един тест.

Надявам се да се ограничи вируса през топлите юли и август.

Важно, ако имаш първи симптоми- кашлица, загуба на обоняние и вкус да се спре всякакво физическо натоварване и да се започне лечение- каза директорът на Пирогов проф.Асен Балтов.