Балтов: Пикът на третата вълна - 10 април

Директорът на Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че е необходимо да се въведат строги мерки срещу коронавируса за две седмици. Очаквам пикът на третата вълна у нас да бъде около 10 април - каза той за Нова тв.

„Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици и детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят. Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки”, каза проф. Балтов.

Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците, каза директорът на "Пирогов".

Той отново подчерта, че вирусът се е видоизменил и има все повече пациенти с коронавируса под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница. „От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София”, допълни директорът на спешната болница. "Пирогов" ще подготви още 20 легла за деца.

Ако се разреши отново употребата на „АстраЗенека“, имаме готовност още от четвъртък да започнат ваксинацията. „Би трябвало ваксината на „Янсен“ да може да се използва като втора доза вместо „АстраЗенека“, каза още проф. Балтов.