Трета американска банка застрашена от фалит

Трета американска банка е застрашена от фалит.

Акциите на американската кредитна институция First Republic Bank поевтиняваха с близо 65% през последните два днит. Това следва колапса през уикенда на Signature Bank и фалита в петък на Silicon Valley Bank, въпреки че федералните регулатори се намесиха в гарантирането на депозитите и предоставиха нова програма за кредитиране.

Най-големите американски банки приеха да прехвърлят общо 30 млрд. долара под формата на депозити в изпитващата затруднение банка First Republic в усилие за овладяване на сътресенията.

JPMorgan Chase & Co., Bank of America, Citigroup и Wells Fargo & Co. ще предоставят по 5 млрд. долара, а Goldman Sachs Group и Morgan Stanley – по 2,5 млрд. долара, се казва в съобщение в четвъртък. Други банки ще отпуснат по-малки суми.

„Това действие на най-големите банки в Америка отразява тяхното доверие във First Republic и в банки с всякакви размери“, съобщиха банките в комюнике.

First Republic проучва стратегически варианти, включително възможна продажба, събощават медии. Акциите на кредитора се сринаха след затварянето от регулаторите на други две регионални банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank през миналата седмица.

Клиентите на First Republic Bank са богати хора и фарми. Нейният кредитен бизнес се въртеше около отпускането на огромни ипотеки на клиенти като Марк Зукърбърг.

„Тази проява на подкрепа от група големи банки е повече от добре дошла и показва устойчивостта на банковата система“, заявиха в съвместно комюнике американският финансов министър Джанет Йелън, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, председателят на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете Мартин Грюнберг и действащият контрольор на валутата Майкъл Хсю.