Байдън с Указ за Северна Македония

Американският президент Джо Байдън подписа указ, според който работещите срещу Преспанския договор и Охридския рамков договор и тяхното прилагане в Република Северна Македония ще се сблъскат със замразяване на собственост и забрана за влизане в Съединените щати. Това пише скопското електронно издание "еМагазин", цитирано от "Фокус".

"Това са лица, които са отговорни или замесени, пряко или косвено, в нарушение или дейност, която възпрепятства или заплашва изпълнението на което и да е споразумение за регионална сигурност, мир или сътрудничество или рамково споразумение, свързано със Западните Балкани, включително Преспанският договор от 2018 г., Охридското рамково споразумение от 2001 г., Резолюция 1244 на ООН, Дейтънското споразумение, заключенията на съвета за прилагане на мира, проведен в Лондон през 1995 година, включително решенията или заключенията на Върховния представител, Съвета за прилагане на мира или решенията на Международния наказателен съд за бивша Югославия", се казва освен другото в указа.

Документът предизвика реакции в Македония и региона и е интересно, че Договорът с България, който Скопие подписа преди Преспанския договор, не е включено в този списък, пише македонското изданието.

Някои експерти по ситуацията в страната видяха послание до България за блокадата на европейския път на Северна Македония. Но явно САЩ смятат, че спорът трябва да бъде разрешен от двете страни двустранно, извън процеса на присъединяване към ЕС. Нещо, за което настоява България, пише Фокус.