Вълна от реакции на заповедта на съда в Хага за арест на Путин

Вълна от реакции на заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на руския президент Путин.

Магистратите в Хага посочват в решението си, че президентът Путин носи лична отговорност за военни престъпления, извършени в окупирани територии в Украйна. Основно сред тях е депортирането на възрастни и деца в Русия. Заедно с Путин, Международният наказателен съд издаде заповед за арест и на комисаря по правата на детето в кабинета на президента Мария Лвова-Белова.

МОСКВА

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заповедта на Международния наказателен съд е "нищожна" в правно отношение. "Смятаме самата постановка на въпроса за възмутителна и неприемлива. Русия, както и редица други държави, не признава юрисдикцията на този съд."

Всяка атака срещу президента Владимир Путин е агресия срещу Русия, каза председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин, повод заповедта за арест.

Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, коментира така решението но магистратите:

"Страхотно е, че международната общност оцени тази работа в помощ на децата на нашата страна, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че създаваме добри условия за тях, че ги обграждаме с любов", каза тя пред журналисти, според агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Русия така и не стна член на Международния наказател съд. Тя подписа Римския статут през 2000 г., но не го ратифицира, а през 2016г. оттегли подписа си.

ЕВРОПА

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел определи заповедта за арест на Путин като "начало на процеса на търсене на отговорност за престъпленията на Русия и зверствата и в Украйна. Не може да има безнаказаност".

"Това е важно решение на международното правосъдие и за народа на Украйна", каза още той.

"Никой, който е отговорен за престъпленията, извършени от Русия в Украйна, независимо от техния статут, не трябва да избегне правосъдието“, заяви френското външно министерство в профила си в Twitter.

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с други, отговорни за зверствата в Украйна, заяви от своя страна говорителят на полското правителство.

"Владимир Путин е начело на тази машина и трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с онези, които пряко и непряко осъществяват варварска война", каза говорител на правителството във Варшава.

Външният министър на Чехия също приветства решението на Международния съд. “Путин без съмнение е отговорен за военни престъпления и трябва да бъде съден за агресията,” каза Ян Липавски.

САЩ

Американският президент Джо Байдън посочи, че съдебното решение е оправдано.

"Въпросът е, че Международният наказателен съд не е признат в международен план, от нас също, но смятам, че той направи много силен ход, обяви Байдън.

"Няма съмнение", че Русия извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби пред NBC News.

УКРАЙНА

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението като "историческо

Досега в Украйна са върнати малко повече от 300 деца от всички, които са били отведени насила, обяви президентът Зеленски.