Джо Байдън с послание към американците

В обръщението си към нацията за отбелязвания днес Ден на благодарността новоизбраният президент Джо Байдън призова американците да се обединят в дълго продължаващата борба срещу Covid-19 като не забравят, че са „във война с вируса, а не един с друг“.

„Не давайте на умората да победи. Разбирам, че сте уморени, това е реална умора. Знам, че можем и че ще победим този вирус“.

Байдън също призова за предприемане на „обикновени стъпки“ като носене на маска, ограничаване на събиранията и спазване на социална дистанци. Самият той обяви, че ще посрещне празника само със съпругата и дъщеря си.

Общият брой на заразените с Covid-19 в САЩ от февруари до сега е над 12,5 млн., а жертвите надвишават цифрата от 259 000.

Докато Байдън говори пред нацията за пандемията, действащият президент Доналд Тръмп продължи с необоснованите си обвинения в нарушения по време изборите, които той загуби. В навечерието на празника от поста си държавният глава не даде насока на гражданите за това как да отбележат празника в ситуацията на неовладяна пандемия.

Америка е страната, която продължава да отбелязва мрачни рекорди, но хора тук се стекоха по летищата въпреки стряскащите данни и съветите на здравните експерти за въздържане от пътуване.

По време на Деня на благодарността обикновено американските семейства се събират от различни точки на закрито и сядат заедно на вечеря - сценарий, който по време на пандемия има потенциал да доведе до още по-мрачни рекорди.