Откриха реставрираната Епископска базилика в Пловдив

Откриха официално най-голямата раннохристиянска църква в България - Епископската базилика на Филипопол


На откриването присъства посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, която рецитира на български "Високи сини планини"

Базиликата е с внушителни размери – обща дължина 90 м и ширина 36 м, което я прави най-голямата подобна сграда от IV-VI век у нас. Като религиозен храм тя е функционирала от средата на IV до края на VI век, а през Средновековието върху руините ѝ е изграден християнски некропол.
Уникални и запазени до наши дни са подовете на епископската базилика. Те са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ над 2000 кв.м. Експонирани са на две нива, които посетителите могат да разгледат по пътеки от закалено стъкло.

Изграденият музеен комплекс включва интерактивни зони, учебен и детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г.

Година по-късно епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През последните 5 години с над 16 милиона лева финансиране от фондация „Америка за България“ и от община Пловдив е направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство.

Работата по базиликата продължи 6 години. Разкрити и реставрирани са над 2 декара мозайки. Сега паметникът е превърнат в музей от световна величина.

Базиликата отваря врати за посетители от понеделник.