Обявиха бедствено положение във Варна

"Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, обявявам бедствено положение в общината". Това заяви малко след 2 часа през нощта кметът на Варна Благомир Коцев.

"Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината", се казва още в обръщението на кмета на Варна Благомир Коцев.

Той е свикал и кризисен щаб заради усложнената обстановка.

Жена на 43 години от Каспичан, която работи във Варна, е загинала, след като е била затисната от паднали клони от дървета от продължаващия и в момента ураганен вятър в града, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Инцидентът е станал снощи около 21:15 часа в района на Районния съд в града.

На мястото на инцидента са пристигнали екипи на пожарната и Спешната помощ. Вятърът е продължил да събаря клони и е пострадал шофьорът на линейката, който е с фрактура и е настанен в болница за наблюдение. Леко пострадал е и лекарят.

Обстановката в област Добрич заради метеорологичните условия се усложнява. Снеговалежът, започнал вчера и придружен със силен вятър, продължава и към момента.

Затворен за движение на автомобили над 12 тона е път II-29 Добрич-Варна. В района на Аксаковските баири са закъсали десетки автомобили, както и около село Стожер.

Затворен за движение е и пътят Добрич-Генерал Тошево за почистване.

Специализирана техника и доброволци продължават да помагат на закъсали автомобили, от Областното пътно управление призовават да се избягват пътувания.