Бетина Жотева: Има нужда от закон за онлайн изданията

"СЕМ винаги е допринасял обществото да бъде добре информирано и медиите да бъдат добре регулирани. За съжаление обаче има някои законови правила, които трябва да бъдат променени- каза за DarikNews новият председател на СЕМ Бетина Жотева.

Има медии, които са свръхрегулирани, и има медии, които изобщо не са регулирани. Естествено на тези медии им се държи сметка, на други - не. И затова обществото е недоволно. Но за да бъде то удовлетворено, така, както е удовлетворено с гледането на телевизия, трябва да се довери на СЕМ. А не се доверява на СЕМ, защото не се замисля за това. И аз се надявам за следващата година, поне аз ще се опитам, да направя така, че да се разбере колко е важно да има такъв регулатор. Не само защото го пише в директивата, а защото наистина медиите имат нужда от такъв. Хората имат нужда от такъв регулатор, защото искат да четат за себе си вярно, а не искат да четат за себе си фалшиви новини.

"Фалшивите сайтове ви отнемат журналистическия труд. Защото вие ходите, следите, пишете, а фалшивите сайтове публикуват нещо, което не е вярно, и те ви отнемат хората, които ви четат."-казва за Дарик Нюз -Жотева.

Или трябва да има отделен закон за онлайн изданията, или просто да има един закон за радио, телевизия и интернет - един закон с допълнение - обяви председателят на СЕМ.

Първото нещо, което ще направи е да помоли генералния директор на БНТ да обясни как ще се справи с финансовите проблеми на медията - обяви Бетина Жотева.

Тя е председател на медийния регулатор от 9 май. Беше избрана с 3 от 5 гласа.Председателят на СЕМ се избира за 1 година.