Какви професии се търсят във Враца

"Има увеличение на броя на безработните, в сравнение с този период на 2019г.. Това е заради пандемията, когато бяха освободени много хора, а и заради завърналите се врачани от чужбина. Те са предимно млади хора, които сега искат да останат и търсят работа тук, във Враца"- каза Виолета Андреева- и.д. Директор на "Бюрото по труда" във Враца.

След разговора ни тя очакваше българин, завърнал се от Шотландия, търсещ работа в града.

" Има и съживяване в последните дни, за първи път след началото на пандемията. Сега се търсят мениджъри на хотели, сервитьори, готвачи, строители, техници. Търсят се и учители, счетоводители, юристи, компютърни специалисти. Имаме 2 нови завода - за високотехнологично производство на кабели за пренос на данни и за каучукови изделия за автомобили. И двете предприятия също търсят хора" - каза Андреева.

Затова съветваме младите хора, които са наши клиенти, с тях работят и психолози и трудови посредници, да повишават квалификацията си, да се усъвършенстват. Защото пазарът на труда е много динамичен и бързо се променя.

"Съвсем наскоро от Центъра по бубарство поискаха хора за гледане на копринени буби - една традиционна, стара врачанска професия. Друга все още запазена професия във Враца е грънчарството. Сега има човек, който прави изделия от глина, но за съжаление младите хора не проявяват интерес. Те търсят по-модерни професии и по-добре платени. Ние много се гордеем, че имаме развити компютърни фирми в града като "Враца софтуер общество". Сега започва изграждане на кол центрове, където ще се търсят IT специалисти"- каза Виолета Андреева, и.д. Директор на "Бюрото по труда"във Враца.

ВИЖТЕ ОЩЕ: