Сачева: Не обмисляме връщане на по-строги ограничителни мерки

Нищо не мислим предварително , всичко зависи от данните за развитие на заразата у нас. На този етап маските, дезинфекцията , дисциплина остават. Вероятно за много дълъг период от време-каза социалният министър Деница Сачева тази сутрин за бТВ.

Засега не обсъждаме промяна и връщане на по-строги меркит. Ако има над 100 случая на заразени дневно , ще се обсъждат по-строги мерки. На този етап не е необходимо да се прави нещо извънредно.

Възможно е да има втора вълна на вируса , затова и мярката 60/40 ще работи до 30 септември- каза министър Сачева.

290 000 са безработните у нас в момента -каза социалният министър . 200 хиляди бяха преди извънредното положение,

т.е нарастването от 13 март досега е 90 хиляди. В същия период около 60 хиляди са намерили работа.

По време на пандемията имаше много тежки дни , дори един ден, в който 9000 се регистрираха като безработни.Този процес отмина, сега в петък - последния ден от който имам информация тази цифра е 1248 души , от тях около 400 обявиха, че това е свързано с коронавируса.Това вече са нормални цифри. Средно дневно около 1300 души се регистрираха на ден като безработни и преди карантираната- обяви Деница Сачева за бТВ.

По отношение на намаляването на ДДС на 9% за някои сектори , "по-скоро съм на мнението па финансовия министър , но приемам политическото решение" - каза още Сачева .