В САЩ унищожиха паметници на откривателя си Колумб

Протестите срещу расизма в САЩ прераснаха в унищожаване и поругаване на статуи на исторически личности. Конфедеративни паметници станаха цел на протестиращи във Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Тенеси и Мисисипи.

Свалени бяха паметници на Христофор Колумб в Масачузетс и Вирджиния в знак на солидарност с коренното население. Мемориалът с височина над 2 метра и половина в Ричмънд беше свален с въжета и влачен до близкото езеро. Съобщава се, че за кратко е бил и запален. Основата на статуята е покрита с графити, а протестиращите държаха надпис „Колумб е представител на геноцида“. Импровизиран надгробен надпис също е поставен пред потъналата във водата статуя, „Расизъм. Няма да ни липсваш.“

Друга статуя на Колумб е обезглавена в Бостън, в парка, кръстен на него. Критиците на откривателя на Америка твърдят, че с пътуването му до континента започва трансатлантическата търговия с роби и е довело до европейска колонизация на местните народи. Няколко щата избраха да преименуват федералния празник, почитащ Колумб, в празник, наречен Ден на коренните народи.

Колко далеч трябва да стигнем, попита говорителят на Белия дом. Трябва ли Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън да бъдат заличени от историята, намеквайки, че тези президенти също са притежавали роби.

Антирасистките настроения отидоха и още по-далеч. Филмови стрийминг платформи спират масово от излъчване расистки според тях продукции. Стигна се до временното изтегляне на класиката „Отнесени от вихъра“ от стрийминг платформата HBO.

Сега Нетфликс изтегля сериала „Лигата на джентълмените“ и "Малката британия" по същата причина.