Бил Гейтс и съпругата му се разделят след 27години брак

Бил Гейтс е четвърти по богатство в света, според последната класация на „Форбс”. Според Франс прес това означава състояние, оценявано на 124 милиарда долара, а според Ройтерс – на 130,5 милиарда долара.

В понеделник Гейтс и съпругата му Мелинда обявиха, че след 27 години брак се развеждат:

„След дълбоки размисли и много усилия по нашата връзка, ние взехме решението да сложим край на нашия брак”, написаха в Туитър отделно двамата съпрузи. „През последните 27 години ние отгледахме три невероятни деца и изградихме една фондация, която работи по целия свят, за да помогне на всички хора да водят здравословен и продуктивен живот”.

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс ще наложи вземането на сложни решения за разделянето на тяхното състояние, натрупано през годините брак, отбелязват агенциите Ройтерс и Франс прес.

Бил и Мелинда създадоха базираната в Сиатъл фондация, носеща техните имена през 2000 г. Това е една от най-големите в света благотворителни организации. Фондацията се е фокусирала върху здравеопазването, образованието и климатичните промени.

Грантовете ѝ включват около 1,75 милиарда долара за ваксинационни инициативи, диагнози и изследвания по време на коронавирусната пандемия. Фондацията е похарчила около 53 милиарда долара за 20 години и има близо 1600 души персонал. В края на 2019 г. нетните ѝ активи са били 43,3 милиарда долара. Бил и Мелинда Гейтс са дарили на фондацията над 36 милиарда долара. Милиардерът Уорън Бъфет е дарил за нея 29 милиарда долара от 2006 г.

Семейството живее в щата Вашингтон в имение за 140 милиона долара на брега на езерото Вашингтон, където е и централата на компанията Майкрософт.

Съгласно законите на щата имущество придобито по време на брак, е собственост и на двамата съпрузи и при развод се разделя поравно. Съпрузите могат да се споразумеят някои авоари да си останат отделна собственост по време на брака.