България вече е сред богатите държави

България вече е сред богатите държави, сред страните с висок доход.

Новината дойди от доклад на Световната банка, която следи икономиките от началото на 90-те години. Но мястото ни съвсем не е гарантирано.

"Все пак това е нещо уникално за България. Ние никога не сме били в списъка на ботатите държави", каза главният икономист на Отворено общество Георги Ангелов за Нова тв тази сутрин.

14 000 долара трябва да е доходът на човек годишно, за да си сред богатите. Ние сме само 3% над това, докато Румъния вече е 40% отгоре, обясни още Ангелов.

"Всичи страни от Източна Европа минаха тази граница преди години. Полша например от 15 години вече е сред богатите, Румъния - преди 5 години прескочи граница. България е сред последните страни, които минават границата, след като през 90-те години всички вървяха нагоре, а ние надолу", коментира икономистът.

Сега икономиката върви добре, темповете на развитие са добри, инфлацията пада, цените на тока най-малко поскъпнаха. Всичко това се отчита. Заплатите в София вече преминаха 3 000 лв. Няма вече евтин труд, каза още Георги Ангелов.

Важно е политиците да не забъркан някоя каша и да ни върнат назад, коментира Ангелов.

СТАТИСТИКАТА

Най-бързият ръст в БНД на човек в България се наблюдава от 2020 г. насам, след пандемията и след актуализирани оценки за населението на страната, което води и до пресичането на прага на категорията за високи доходи през 2023 г.

Световната банка въвежда квалификацията за изчисляване на богати и бедни странии през 1987 година. Институцията използва индикатора брутен национален доход на човек, за да класифицира държавите в четири категории – ниски доходи, средно-ниски доходи, средно-високи доходи и високи доходи. Праговете за категориите към 2023 г. са следните – страните с годишен БНД на човек над 14 005 щатски долара са с високи доходи, тези с БНД на човек над 4516 долара са със средно-високи доходи, тези с над 1146 долара са със средно-ниски доходи, а останалите са с ниски доходи. Те се актуализират всяка година на база ценовия ръст в световен мащаб, т.е. критериите за това дали една страна е богата са плаващи.

България за пръв път попада в класификацията през 1989 година, тогава доходите ни се определят като средно-високи, но са близо до минималното за категорията. Още през 1990 г. обаче България се озовава сред страните със средно-ниски доходи и през следващите години се отдалечава от минималния праг за средно-високи доходи.

Брутният национален доход на човек започва да расте устойчиво към края на 90-те години и през 2004 г. пресича границата между средно-ниските и средно-високите доходи. Оттогава насам България сравнително устойчиво се доближава до следващия праг, макар и догонването да прекъсва в периода 2012 - 2017 г.