България остава на 111-то място по свобода на медиите

"Черната овца на ЕС" е наречена България в ежегодния доклад на базираната в Париж организация "Репортери без граници". Причината е, че страната ни запазва 111-о място в света и последно в ЕС в класацията за свобода на медиите.

На картата на Европа има само четири държави, оцветени в червено - Русия, Турция, Беларус и България.

“Репортери без граници“ изрежда редица примери за лошото състояние на свободата на словото у нас. Сред тях са опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова, споменато е принуждаването на журналисти от Нова ТВ да напуснат, а за Българската национална телевизия е отбелязано, че редакционната й политика се е променила от неутрална към проправителствена.

Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично да финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като “Икономедия“ и “Бивол“ се засилва, пише в доклада.

Пандемията от коронавирус засилва заплахата за свободата на словото по света, а авторитарни държави като Китай и Иран възпрепятстват информация за разпространението на болестта, пише още в доклада на неправителствената организация.

Скандинавските държави са начело на списъка с най-свободните медии. За четвърта поредна година Норвегия е на първо място, следвана от Финландия и Дания. В началото на класацията на свободните страни се подреждат Швеция, Холандия, Германия Ямайка, Швейцария, Нова Зеландия и Португалия.

В дъното на класацията e Северна Корея.

В ЕС Унгария има едно от най-репресивните правителства. Движението към авторитаризъм се е засилило, след като премиерът Виктор Орбан пое цялата власт за неопределено време, заради пандемията. В страната е въведен затвор до 5 години за публикуване на “фалшиви новини“, така властите получават още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии, посочват от "Репортери без граница".