Василев: България не е заплашена от фалит

България не е пред фалит, както обявиха някои медии. Държавата има два пъти повече пари в БНБ, над 16млрд. лв. в края на януари. Не е пред фалит държава с такъв резерв. Това обяви бившият финансов министър Асен Василев в "Лице в лице" на бТВ.

Проблемът е, че не се събират данъците от големите фирми. Събраният данък от физически лица е с 23% повече. Как така хората внесоха повече данък, а фирмите са внесли с 10% по-малко от миналата година - каза Василев.

"Няма тревога при финансовия министър Велкова. Става дума за предизборна риторика отново. Точно както миналата година, точно три седмици преди изборите имаше същата пресконференция на финансовото министерство и се говореха същите неща", коментира Асен Василев обявеното от служебия финансов министър Велкова.

Тогава отново говореха, че дефицитът ще е 7%, а той се оказа 3%, че ще умрем от студ и от глад, а се оказа, че сме първи по износ и втори по ръст на производство в ЕС, имаме ръст на БВП и на заплати, каза Асен Василев.

Целта на всичките тези заплахи, изречени от финансовия министър е да се изплашат хората и да им се внуши, че няма как да имат европейска бъдеще и нормален европейски живот. Трябва да си стоим бедни, за да може малко фирми да крадат от бюджета.