България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19, въпреки ниския брой на заразените.

Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер по БНР.

В Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет. Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект. България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд, допълни Вебер.

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи утре пред ЕП Фонда, който е част от плана за възстановяване след пандемията.

"ЕС е пред огромна икономическа криза заради коронавируса и трябва да прояви солидарност точно в този момент. Богатите страни като Австрия, Финландия, Нидерландия, Германия трябва да разберат, че е в техен интерес да поддържат единна и силна Европа. Не бих искал след две години да видя ситуация, в която Китай е големият печеливш от цялата криза. Не бих искал да спечели икономически и същевременно да открие ваксина срещу коронавируса. Смятам, че Комисията има добър шанс тази седмица да представи балансирано предложение между идеите на Меркел от една страна и на Австрия и Холандия от друга, тъй като солидарността е нещо, което се приема от всички в този момент "- казва за БНР Манфред Вебер.