Абсурд в БНР-старият УС пречи на новия директор Балтаков

Над 50 журналисти от Българското национално радио (БНР) алармират в писмо до СЕМ, че завареният Управителен съвет на Радиото блокира неколкократно ключови решения на новия генерален директор Андон Балтаков.

Така към станалото вече публично напрежение, назряващо между контролния орган в БНР и новия директор, се добавя и позицията на уважавани имена от ефира.

Писмото визира обвиненията, които трима от членовете на стария УС отправят към Балтаков - за сключване на договор за доставка на електроенергия без оторизация от Управителния съвет. Позицията на генералния директор е, че договорът е за срок от една година и е сключен при форсмажорни обстоятелства, за да не остане радиото без захранване.

Казусът с тока е наследен от предишното ръководство, "необяснимо е защо членовете на УС, които е следвало да участват в решаването му, в момента забравят безмълвието си, влизайки в ролята на съдник", посочват в писмото журналистите.

Според запознати новият договор е сключен при по-добри финансови условия.

Журналистите посочват, че целта на тези атаки срещу Балтаков е дестабилизация на БНР. Те призовават СЕМ да се намеси, а тримата членове на УС да подадат оставки.

Работата на новия шеф на Радиото със заварения Управителен съвет се превърна в бомба със закъснител заради пропуск в Закона за радиото и телевизията, който дава на СЕМ правомощия да прекрати предсрочно мандата на генералния директор, но не и на назначения от него Управителен съвет.

Под писмото до СЕМ, в подкрепа на новия директор, са всички имена в Националното радио.