БНТ да обясни как избра снимката-манипулация за Кирил Петков и Лена Бориславова

БНТ трябва да даде подробно обяснение как точно е била избрана снимката на бившия премиер Кирил Петков и шефа на кабинета му Лена Бориславова, в която медии видяха, че те се качват по стълбите на Министерски съвет хванати за ръце. Това е част от позицията на Асоциацията на европейските журналисти в България, изпратена до медиите.

Снимката, появила се на фейсбук профила и на интернет страницата на БНТ, беше споделена и публикувана от редица медии, сред които и жълти. Пред в "24 часа" фотографът на обществената медия Десислава Кулелиева отрече двамата да са се държали за ръце и обяви, че кадърът е зрителна измама. Впоследствие на сайта на телевизията бяха качени още снимки от същия момент, от които става ясно, че двамата не се държат.


Тъй като снимката, публикувана от БНТ, бе използвана за дезинформация в навечерието на предизборна кампания, би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение и да обясни по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на авторката той е различен от всички останали. Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове", пишат от Асоциацията на европейските журналисти.

СЕМ излезе с позиция, в която призовава БНТ да "отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация". Регулаторът обявява, че ще следи за обективността и коректното отразяване на събитията от страна на обществения доставчик.


"Компромат. Визуален. Част от социалната кампания срещу кабинета на Кирил Петков и Асен Василев. Тя се води от петата колона в България. В голяма част от основата си това са бивши сътрудници на ДС и ченгета. Това са типичните ченгесарски методи на работа и на опит за компрометиране". Така медийният експерт проф. Георги Лозанов коментира излязлата в медийното пространство снимка на бившия премиер и началника на кабинета му.

"Това показва само, че онова, което се случи с конкурса за генерален директор на БНТ и остави подозрение, че конкурсът беше провален, за да може БНТ да заеме определена страна по време на изборите, се случва", коментира Георги Лозанов.


"Няма проблем, че има такъв кадър. Има проблем, че той ще послужи за поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката и да удари по лидера на партията, която започна промяната. Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж. Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България", написа Лена Бориславова във фейсбук.