Боклукгейт: Зам.-министър Живков и Атанас Бобоков остават зад решетките

Специализираният съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Освен него мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на бизнесмена Атанас Бобоков, Николай Миховски, Габриел Савов и Айгюн Еминов.

Десет души са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци, седем в престъпна група с користна цел с участието на длъжностни лица. За четирима спецпрокуратурата поиска от съда да им бъде наложен постоянен арест - Красимир Живков, Атанас Бобоков, Николай Миховски и Габриел Савов. Обвинението поиска домашен арест за Васил Богданов и Айгюн Еминов, но такава съдът наложи само на Богданов.

По разследването са събрани 66 тома доказателства. Според съда може да се изведе обосновано предположение от данните по делото досега, че шестимата са извършили престъпленията, за които са обвинени. Опасност от укриване не е налице, но има опасност от извършване на ново престъпление.

Заседанието продължи над 8 часа. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Днес трябва да стане ясно името на новия екологичен зам.министър. Премиерът Борисов вчера обяви, че Красимир Живков ще бъде сменен .