Борисов: И след нови избори няма да има правителство

И след нови избори отново няма да бъде съставено правителство и още десетки милиони лева на данъкоплатците ще изтекат за избори - каза премиерът в оставка Борисов на брифинг тази сутрин.

Аз съм човек, който винаги, когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание.

"Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни", каза още Борисов.

Той критикува приетите от парламента промени в Изборния кодекс. Според него "нанасят щети на демокрацията".

Относно машините, Борисов посочи, че това са машини, произведени във Венецуела, които се ползват в страни като Венецуела, Бразилия, Русия, но не и в Европа.

На предходните парламентарни избори 24 процента са гласували с машини. "Сега наказваме народа, щом не искате - насила. И Христо Иванов вече ще гласува на машина, ще не ще. Такъв закон прие", коментира Борисов.

Отговорният за хаоса, който ще се създаде, се казва Румен Радев, инструментът - депутатът Трифонов, каза още Борисов.

"Целта на измененията е да се даде ЦИК в ръцете на президента Румен Радев"- коментира премиерът в оставка.

"Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК, смята Борисов.

Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение "при възможност". Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?

Умен, красив, с опит, приет на запад, с добри отношения на изток, коренно различен от сегашния разединител на нацията. Такъв ще е профилът на бъдещия кандидат президент, който ГЕРБ ще издигне, обяви още по време на пресконференцията в лидерът на партията Борисов.

"Но няма да съм аз категорично", заяви Борисов.

Борисов изрази притеснение за управлението на държавата в следващите месеци и година време.