Борисов - болниците да се запасят

Да се увеличи броят на леглата в интезивните отделения и реанимациите и да се запасят болниците с маски и облекла - решиха на работно съвещание при премиера Бойко Борисов Националният оперативен щаб и здравния министър Кирил Ананиев.

Борисов поръча на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

„Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно”, заяви Борисов.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине”, посочи министър-председателят.

В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът за изпълнение на противоепидемичните мерки.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също почтерта, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев вълната на вируса расте в Европа и на Балканите и усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.