Борисов: В края на седмицата ще знам точните цифри и ще решим за мерките

Обществото ни е болно,светът е болен от коронавируса. Знам, че всички както болните искат да чуят от лекаря , че са добре и скоро всичко ще приключи. Но аз като добър доктор не мога да предпиша такова нещо!- каза премиерът Борисов , на извънредна ПКФ днес .

В края на седмицата очаквам точните цифри за заразяването от Щаба и ако няма рязко вдигане на линията нагоре, ще мислим за облекчаване на мерките. Вече сме започнали - отново са отворени пазарите, върнати са женските консултации , плановите прегледи и ваксинации, премахнати са и часовете за влизане и излизане от София. Остават парковете и планините - каза още премиерът.

Хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се ще могат да кандидатстват до края на 2020 г. за безлихвени кредити до 4500 лв. с 24 месеца гратисен период и 5 години срок за изплащане. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

За кредитите ще могат да кандидатстват самоосигуряващите се лица, чиито доходи са паднали с поне 20% през първото тримесечие или хората в неплатен отпуск с поне 5 работни дни през март.

Друга схема предвижда безлихвени кредити до 300 хил. лв. за малките предприятията, при доказани проблеми, породени от кризата с коронавируса. Микрокредити до 50 хил. лв. и изплащане до 10 г. ще се отпускат през Фонда на фондовете с 24 месеца гратисен период и лихвени нива значително под стандартните-обяви още Горанов.
Вижте повече

Първа стъпка към излизане от ограниченията-имунизациите и консултациите се възстановяват

Първа стъпка към излизане от ограниченията-имунизациите и консултациите се възстановяват

Това предвижда заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев , подписана от него днес.